Rösta i YABA!
Visit http://www.ipligence.com

Drupal Camp Stockholm 2009

DrupalCamp Stockholm 2009
- En sammanfattning
Efter en heldag med DrupalCamp är man ganska trött i hjärnkontoret. Men hela dagen var mycket intressant. Till och med att lyssna på hur, när och varför man ska cacha i Drupal. Trots flitiga anteckningar är just det en kunskap som förmodligen inte kommer användas aktivt men otroligt bra att känna till.
Det som gjorde mest intryck och väckte mest ”jag vill veta mer”-känsla var Rob Purdies inledning om ”Using Scrum to manage Drupal projects”. Jag är ju lite lustigt lagd när det kommer till processer. Tycker det är bland det roligaste man kan pyssla med. Att organisera, effektivisera och ta fram processflöden. Som en kunddialog. Eller som i detta fall ett arbetssätt.
Rob Purdie som är ScrumMaster jobbar just nu på The Economist gick igenom hela flödet från Product Backlog till Sprint Planning. Överlag gillar jag scrums upplägg med att individen är fri och engagerad i sitt ansvar och att gruppen återkopplar hela vägen för att effektivt undanröja hinder, färdigställa uppgifterna och hela tiden komma framåt i en kreativ, trivsam anda. Känns som det finns ett par smarta russin att plocka ur den kakan även för mindre arbetsgrupper. Det stående morgonmötet som är satt till en kvart och sittförbud där alla i gruppen får svara på ”Vad gjorde du igår?”, ”Vad ska du göra idag?” och ”Vad hindrar dig?”. Detta skapar ett resonemang i gruppen som löser problem och utvecklar både individ och grupp plus att arbetet hela tiden kommer framåt.
Lärde mig dessutom, för mig ett nytt, uttryck som visar på hur känslig en process är med få nyckelpersoner: The Busfactor.
”How many people in the projects could be hit by a bus before it’s a totally disaster?”
Är det en som sitter i en nyckelposition är The Busfactor = 1.
OpenSource – Alla deltar, Alla bidrar.
Drupal bygger på opensource-teknologi och bärs fram av alla i alla de Drupalcommunties som finns, där drupal.org är den största. Alla bidrar till att uvecklingen går framåt. Köper du en Drupal-lösning köper du frihet till så vida att du inte är låst till en leverantör eller ett stängt system. När utvecklarna har levererat sin lösning väljer du själv om du vill fortsätta med samma leverantörer eller om du vill byta. Detta fungerar väldigt smärtfritt och smidigt då grundstenarna i själva grundsystemet alltid är dem samma.
Addison Berry från Lullabot tog upp vad man bör tänka på när man vill bidra med lösningar Patches till drupal.org. Man kan enklast förklara det som att en modul har en huvudansvarig Maintainer som äger modulen och ser till att den utvecklas och lever. Maintainern kan utse Co-Mainteners som hjälper Maintainern att utveckla modulen, dokumenterar och svara på frågor i Communities. Mainternern kan även lämna över huvudansvaret till lämplig intressent som Maintainern tycker lämplig att föra projektet vidare.
Auth eller OAuth?
Hur många gånger händer det inte att du ska logga in på en sida och du glömt ditt lösenord? Man har lösenord till LinkedIn, Facebook, Twitter, e-post, MSN, Google för att nämna några. Och för att vara på den säkra sidan bör man ju dessutom uppdatera sina lösenord för att minska risken att få sina konton kapade. Efter ett tag blir detta till ett mindre hästjobb. En lösning på detta är att låta själva autensieringen ske hos en redan säker källa som till exempel Twitter, Facebook eller OpenID där man redan har ett lösenord och en säker autentiseringsprocess. Väl godkänd via exempelvis ett Twitterkonto får användaren tillgång till den information som denna ska ha på den aktuella sidan. Disqs kommenteringsfunktion och WordPress är exempel som låter användaren logga in med sitt Twitter- eller Facebookkonto vilket i sin tur medför att du bland annat får din avatar vid din kommentar.
Hugo Wetterberg från GoodOld höll ett intressant men något kort föredrag om just OAuth kontra Auth där fördelarna med OAuth togs upp och skillnaderna sinsemellan.
Aegir.
Roel de Meester, Krimson berättade om Aegir som är en lösning för att snabbt administrera nästintill oändligt många Drupalsajter är att använda sig av Aegir. En plattform som behandlar en ny hel sajt som en node behandlas i Drupal. Detta gör att du kan få upp en helt ny sajt på bara ett par minuter. Tillvägagångssättet är exakt detsamma som när du skapar en blogg. DU tar helt enkelt och skapar nytt innehåll. Det fina är dock att det innehåll som skapas inte är en sida utan en hel ny sajt. Du kan också lätt klona en befintlig sida.
Aegir bygger på att du har en Drupalinstallation i botten som du underhåller på vanligt vis. Det blir lätt att uppdatera alla dina sajter. Dock innebär det att om uppdateringen slår bakut så går alla dina sajter ner tills felet är åtgärdat. Men med vetskapen om detta och tidsvinsten man gör så är detta en bra lösning för till exempel ett mediehus med många tidningar som egna undersidor. Där slipper man administrera en Drupalinstallation för varje tidnings sida.
Den version av Aegir som är stabil för stunden enligt Roel är v.0.3.
The Cloud.
Josh Koenigs, som startat ChapterThree, dragning om ”The Cloud” var också extremt intressant. Och extremt späckat. Enligt hans sätt att se på ”The Cloud” handlar det om hosting. Att skapa en sajt idag går ut på att hitta en fysisk server med en fysisk mjukvara som står i ett bergrum någonstans. Det betyder vanligen att sajten är fast där. I The Cloud väljer man att starta sin sajt när man vill och låter den finnas så länge man själv önskar. I ett fysiskt serverhotel är du oftast fast i ett avtal med bindningstid vilket innebär att du får betala även om du valt att lägga ner sajten innan bindningstiden gått ut. I The Cloud betalar du bara per timme och för den tid du faktiskt använder tjänsten. Inget annat. Du kan välja att ha ett öppet moln eller ett stängt moln. Det stängda molnet kan vara en bra lösning för företags intrasystem. Det trevliga med molnet är att The Cloud is good! Du sparar engergi, maskinvara och pengar på att bara använda precis det du behöver när du behöver det. Du slipper rulla igång servrar och ingå avtal med bindningstid och villkor. Ditt moln lever bara så länge du låter det leva. Dock finns det flera parametrar man bör tänka på och ha planer för.
Josh menar att The Cloud är framtiden för Drupal.
Drupal i sig är ett framtidens systemverktyg som allt fler företag och organisationer har börjat ta åt sig och använda.
dcsthlm0902_logo

- En sammanfattning

Skrev en sammanfattning som jag publicerade på Customersonly’s blogg. Där är den uppdelad på flera. Jag ville dock ha en hel version här på min sida så här kommer den:

Efter en heldag med DrupalCamp är man ganska trött i hjärnkontoret. Men hela dagen var mycket intressant. Till och med att lyssna på hur, när och varför man ska cacha i Drupal. Trots flitiga anteckningar är just det en kunskap som förmodligen inte kommer användas aktivt men otroligt bra att känna till.

Det som gjorde mest intryck och väckte mest ”jag vill veta mer”-känsla var Rob Purdies inledning om ”Using Scrum to manage Drupal projects”. Jag är ju lite lustigt lagd när det kommer till processer. Tycker det är bland det roligaste man kan pyssla med. Att organisera, effektivisera och ta fram processflöden. Som en kunddialog. Eller som i detta fall ett arbetssätt.

Rob Purdie som är ScrumMaster jobbar just nu på The Economist gick igenom hela flödet från Product Backlog till Sprint Planning. Överlag gillar jag scrums upplägg med att individen är fri och engagerad i sitt ansvar och att gruppen återkopplar hela vägen för att effektivt undanröja hinder, färdigställa uppgifterna och hela tiden komma framåt i en kreativ, trivsam anda. Känns som det finns ett par smarta russin att plocka ur den kakan även för mindre arbetsgrupper. Det stående morgonmötet som är satt till en kvart och sittförbud där alla i gruppen får svara på ”Vad gjorde du igår?”, ”Vad ska du göra idag?” och ”Vad hindrar dig?”. Detta skapar ett resonemang i gruppen som löser problem och utvecklar både individ och grupp plus att arbetet hela tiden kommer framåt.

Lärde mig dessutom, för mig ett nytt, uttryck som visar på hur känslig en process är med få nyckelpersoner: The Bus factor.
”How many people in the projects could be hit by a bus before it’s a totally disaster?”
Är det en som sitter i en nyckelposition är The Bus factor = 1.

OpenSource – Alla deltar, Alla bidrar
Drupal bygger på opensource-teknologi och bärs fram av alla i The Drupal Community och dess grupper som finns, där drupal.org är den samverkande. Alla bidrar till att uvecklingen går framåt. Köper du en Drupal-lösning köper du frihet till så vida att du inte är låst till en leverantör eller ett stängt system. När utvecklarna har levererat sin lösning väljer du själv om du vill fortsätta med samma leverantörer eller om du vill byta. Detta fungerar väldigt smärtfritt och smidigt då grundstenarna i själva grundsystemet alltid är dem samma.

Addison Berry från Lullabot tog upp vad man bör tänka på när man vill bidra med lösningar Patches till drupal.org. Man kan enklast förklara det som att en modul har en huvudansvarig Maintainer som äger modulen och ser till att den utvecklas och lever. Maintainern kan utse Co-Mainteners som hjälper Maintainern att utveckla modulen, dokumenterar och svara på frågor i Communities. Mainternern kan även lämna över huvudansvaret till lämplig intressent som Maintainern tycker lämplig att föra projektet vidare.

Services + REST och OAuth
Hur många gånger händer det inte att du ska logga in på en sida och du glömt ditt lösenord? Man har lösenord till LinkedIn, Facebook, Twitter, e-post, MSN, Google för att nämna några. Och för att vara på den säkra sidan bör man ju dessutom uppdatera sina lösenord för att minska risken att få sina konton kapade. Efter ett tag blir detta till ett mindre hästjobb. En lösning på detta är att låta själva autensieringen ske hos en redan säker källa som till exempel Twitter, Facebook eller OpenID där man redan har ett lösenord och en säker autentiseringsprocess. Väl godkänd via exempelvis ett Twitterkonto får användaren tillgång till den information som denna ska ha på den aktuella sidan. Disqs kommenteringsfunktion och WordPress är exempel som låter användaren logga in med sitt Twitter- eller Facebookkonto vilket i sin tur medför att du bland annat får din avatar vid din kommentar.

Hugo Wetterberg från Good Old höll ett intressant men något kort föredrag om just OAuth i Drupal. Hans mål är att skapa ett Drupal API för att exponera webb-API:er. Läs mer om Hugos föredrag på Good Old där han lagt upp slides och länkar vidare.

Aegir
Roel de Meester, Krimson berättade om Aegir som är en lösning för att snabbt administrera nästintill oändligt många Drupalsajter är att använda sig av Aegir. En plattform som behandlar en ny hel sajt som en node behandlas i Drupal. Detta gör att du kan få upp en helt ny sajt på bara ett par minuter. Tillvägagångssättet är exakt detsamma som när du skapar en blogg. Du tar helt enkelt och skapar nytt innehåll. Det fina är dock att det innehåll som skapas inte är en sida eller ett blogginlägg utan en hel ny sajt. Du kan också lätt klona en befintlig sida.

Aegir bygger på att du har en Drupalinstallation i botten som du underhåller på vanligt vis. Det blir lätt att uppdatera alla dina sajter. Dock innebär det att om uppdateringen slår bakut så går alla dina sajter ner tills felet är åtgärdat. Men med vetskapen om detta och tidsvinsten man gör så är detta en bra lösning för till exempel ett mediehus med många tidningar som egna undersidor. Där slipper man administrera en Drupalinstallation för varje tidnings sida.

Den version av Aegir som är stabil för stunden enligt Roel är v.0.3.

The Cloud
Josh Koenigs, som startat Chapter Three, dragning om ”The Cloud” var också extremt intressant. Och extremt späckat. Enligt hans sätt att se på ”The Cloud” handlar det om hosting. Att skapa en sajt idag går ut på att hitta en fysisk server med en fysisk mjukvara som står i ett bergrum någonstans. Det betyder vanligen att sajten är fast där. I The Cloud väljer man att starta sin sajt när man vill och låter den finnas så länge man själv önskar. I ett fysiskt serverhotel är du oftast fast i ett avtal med bindningstid vilket innebär att du får betala även om du valt att lägga ner sajten innan bindningstiden gått ut. I The Cloud betalar du bara per timme och för den tid du faktiskt använder tjänsten. Inget annat. Du kan välja att ha ett öppet moln eller ett stängt moln. Det stängda molnet kan vara en bra lösning för företags intrasystem. Det trevliga med molnet är att The Cloud is good! Du sparar engergi, maskinvara och pengar på att bara använda precis det du behöver när du behöver det. Du slipper rulla igång servrar och ingå avtal med bindningstid och villkor. Ditt moln lever bara så länge du låter det leva. Dock finns det flera parametrar man bör tänka på och ha planer för.

Josh menar att The Cloud är framtiden för Drupal.

Drupal i sig är ett framtidens systemverktyg som allt fler företag och organisationer har börjat ta åt sig och använda.

Vita Huset, Storbritaniens parlament, SonyEricsson, Bonnier, IDG, SF-bio är ett par exempel på företag och organisationer som byggt sina webbplatser med Drupal. Och så Customersonly.

Fler exempel på Drupal webbplatser:
Se Dries Buytaerts lista över internatioenlla Drupal-webbplatser

Se DrupalSveriges lista över svenska Drupal-webbplatser

Se även intervjuer och läs mer om Drupal på Drupal Camp 2009 Stockholms arrangör NodeOne’s hemsida.